Mire jó a coaching?

coachingcsapat

Jó beszélgetéseket követően, pár szó a coachingról, mint új szemléletű módszerről, mentális edzésről.

– Rengeteg önjelölt coach van, szinte elcsépelt lett a szó. Olyan trendi most coachnak lenni. Lehet-e hat hét alatt valaki coach (ejtsd: kócs)?

– A válasz tömör. Nem. Ez csak esetleg akkor elegendő, ha a hozott anyagot, vagyis magad, a tapasztalataid, az életed hozod be alapként a folyamatba, és akkor már képes leszel “lepapírozni” a tudásod. Aktívan hallgatni és valóban megérteni akarni a másikat az egyik legnehezebb dolog. Az elméletet, amit egy kurzus ad,  gyakorlatba ültetni nem rövid idő és rengeteg beszélgetés kellett eddig és kell ezután is ehhez. A változás az egyetlen, ami állandó. Ehhez érdemes megtanulni felzárkózni vagy alkalmazkodni.

– Milyen képességek kellenek a váltáshoz és mennyi idő, míg átalakul a szemléletünk és nem gyártjuk, hanem megoldjuk, sőt megelőzzük a problémát?

– Milyen jó kérdés. A szemléletváltás mindenkinél időt és türelmet igényel, de mindenképp megéri. Ez alatt azt értem például, hogy mennyire vagy képes tanulni egyes cselekedeteid következményeiből, reakcióidból, és rájönni arra, hogy NEKED mennyi idő kell arra, hogy okosan dönthess, mert akkor ha nem is minden, de sok új fájdalomtól mentheted meg magadat. mert megtanulhatjuk helyén kezelni ezeket az érzéseket, arra fókuszálni, amit szeretnénk és merni elkerülni azt, ami elveszi az önbecsülésünket.

– Honnan győződhetek meg arról, hogy valóban hiteles és értő szakembernek tárom fel önmagam?

Nagyon egyszerű. Ne higgy senkinek. Csak magadnak! Mindig győzödj meg a saját szemeddel, szíveddel, valóban képes-e segíteni és kihozni belőled a legjobbat. Az empátia nem csak egy szó, hanem egy hosszú érési folyamat eredménye. Ezt azonnal megérezheted és érzékelheted, ha leülsz beszélgetni azzal, akit bizalmasodnak választottál. A megérzéseid és az ösztöneid súgnak a legjobban. A szimpátia fontos, a pozitív és őszinte kisugárzás, a hitelesség, hogy tényleg bízhatsz-e a coachban,  aki rávezet arra, hogyan bízz önmagadban és érd el igazi céljaidat, legyen az kapcsolat vagy hivatás.

–  Hogyan és mitől működik ez az egész?

– Részedről szinten fontos az őszinteség és a jobbra vágyás, anélkül fabatkát sem ér az egész. Bízz a megérzéseidben és légy nyitott az újra. Megfigyelhető, hogy minden ember életében vannak követők és tanítók.  A jó társaság azért is lényeges, hogy mindenki megtalálja a maga követőit és segítőit. Nem lehet bárki a coachod. Nem lehetsz bárki coacha. Te választod ki. Téged választanak ki. Igen, a coachnak is kell coach! Igen, te is lehetsz coach – vagyis EDZŐ, főleg a magad edzője! A sikeres ember megadja az  időt magának arra, hogy beérjen, mikor is döntései és választásai tartósan örömteli és elégedett életet biztosítanak. Talán mert felnő a vágyaihoz. Ha elakadtál, próbáld ki a coaching módszert. Én ezt tartom a leghumánusabbnak. Nem ad vagonnyi okos és tuti tanácsot, amivel tele van már a búrád, hanem egyszerűen kérdez és figyel rád. Hagy kibontakozni és személyre szabott – a klisékkel és sémákkal szemben. Nagy kincs ez a mai világban. Jó felfedezni saját képességeid, bölcsességeid egy objektív és értő coach segítségével és utána könnyebben rendet tudsz rakni magadban.

– Mi kell ahhoz, hogy coachként elindulhasson az ember?

Némi pénz egy jó alaphoz, jó iskolához. Ehhez kell egyfajta türelem, hogy olyan munkát is bevállaljunk, ami nem feltétlen ránk szabott vagy hozzánk illő… ezek a nem akaromok megvilágítják számunkra, hogy mit is akarunk igazán és céljaink érdekében segítenek megtakarítani és újba kezdeni. Ezután jön a rengeteg munka és tanulás, hogy megtanuld az online világot, a weblapkészítést és megtaláld a valóban hasznos oldalakat is. Igen, még ebben a fázisban, itt tartok. Folyamatosan képzem magam, tanulok, rendszerezek, tervezek, spontán beszélgetek, csinálom a régi munkám (matek, angol) is az új mellett, plusz unokázom, ami nagyon feltölt és kikapcsol.  Egyelőre ennyi, élvezem az egészet. 1 év már eltelt, most jön még egy. 🙂 Szeretem ezt így, ahogy van. A gyakorlatban, mint aktív mami tanulom újra, mennyire fontos is az egyensúly a munka és a babázás, család között. Mindenki boldog szeretne lenni. Én most az vagyok. Bár vannak nehezebb napok, a rózsaszín szemüvegem átlátszó… Látom a sötét oldalt is, de az most nem az én cirkuszom. A jóra összpontosítok. Az én dolgom most ez.

– Csak azok mondják azt, hogy a pénz nem minden, akiknek nincs pénzük. El lehet-e indulni valóban így?

– Hát nézz körül az oldalaimon, rengeteg  munkám van benne, gyere és beszélgessünk,  és döntsd el, megéri-e számodra befektetni önmagadba és ezzel hozzájárulhatsz a családi békédhez, a hivatásodhoz, és mellesleg ahhoz is, hogy ebben a szakmámban én is jó és még jobb lehessek.

– Jó látni, hogy te mindig mosolyogsz. Mi a titka?

– Hmm… ezen még így nem gondolkoztam. Amit eddig tudok, hogy két lábon állok a földön, de mindig lesem a csillagokat. Talán UFO vagyok. Utazó Felhőnjáró Optimista. Vagy valami ilyesmi. 🙂

 

Köszönöm a kérdéseket! Felismeritek, ki melyiket tette fel?

Legyen szép napotok!

Szeretettel: Márti**

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close