A konfliktuskezelés 6 pillére

A szavak ereje – a szavak kétélű fegyverek, reptetnek vagy ölnek. Ha dühös vagy, rendben van, hogy kimutatod. Ereszd ki a gőzt, de óvatosan csavard a szelepet…

“A szeretet azt jelenti, hogy tudnálak bántani, de nem foglak.” Feldmár

A szeretet-teli kapcsolatok váltakozó érzelmi hullámban működnek, és gyakran jelennek meg intenzív érzések. Arra azonban érdemes figyelni, hogy a bennünk keletkező feszültségek hevében ne essünk át a ló túloldalára és ne bántsuk meg a másikat. Igyekezzünk ne a másik személyét, hanem a tettét, viselkedését témává tenni.

Sokan vagyunk, akik szeretjük szőnyeg alá söpörni a problémákat, hogy elkerüljük a konfliktust. Ilyen például, ha mindig egyetértünk, vagy pont fordítva, túlharsogjuk a másikat, tehát uralni akarjuk, érzelmileg zsaroljuk, netán félelemben tartjuk.

Ennek oka lehet, hogy sokszor rég eltemetett, gyerekkori sebek szakadnak fel bennünk, ahogy ugyanolyan szituációba kerülve képtelenek vagyunk megbírkózni a jelen helyzettel (ami elvileg nem a múlt csatáit hivatott elrendezni). Kimenekülünk vagy bántóan harcolunk. Pedig vannak eszközök, amikkel megelőzhető lenne a másik földbe gyalulása, illetve, hogy megengedjük a másiknak, hogy úgy bánjon velünk, ahogy mi nem szeretnénk.

Amikor felszínre kerülnek olyan félelmeink, hogy egyedül maradunk, nem vagyunk fontosak a másiknak, jusson eszünkbe, hogy felnőttként már tehetünk ezek ellen.

Megtanulható érzelmeink kordában tartása és egy mindkét fél számára megfelelő kiegyezés. Azok a párok, akik hosszasan képesek élni egymás mellett, egymással, egymásért, ezekre figyelnek kapcsolataikban. (Hosszan tartó kutatás, széles spektrumban való merítés 18-60 év)

*
1. Gyakorold az értő hallgatást
Megpróbáltad valaha is, hogy NEM szólsz közbe és HAGYOD, hogy elmondja a másik mi is zavarja? Ismételd vissza amit mond, ne vonj bele saját gondolatokat! Ha kell, késztesd testbeszédeddel (bologatás, egy-egy szó: hallgatlak… igen… értem) a folytatásra, kerüljön felszínre az igazi gond, mégha a másik fél nem is teljesen látja úgy a dolgokat, ahogy te, attól még lehet igaza.

2. Légy őszinte és hiteles
Ha valamit nem értesz, kérdezz vissza. Ha vállalhatatlan a vita, napoljátok el, bár törekedj arra, hogy ne menjen le a nap haraggal. Ne következtess, ne hibáztass! Kérdezz. Vállald be, hogy most TE vagy a jó tartsd magad ahhoz, hogy megértsd a másik nézőpontját.

3. Állíts fel ésszerű határokat
Ismerd fel, ha ugyanabba a helyzetbe kerültök újra és újra. (Közösen beszéljétek meg még a vita előtt, hogy ilyenkor egyikőtők kiadja a jelet, most állunk le, és tiszteletben tartja ezt mindkettő fél.) Ha ez nem működik, te légy az okos, zárd be a kommunikációt.
Ez most nem a szőnyeg alá söprés, hanem a szembesülés jele. Egy kapcsolatban sincs joga senkinek sem kioktatni, megalázni szavakkal a másikat. Viszont joga van mindegyikőtöknek a véleményéhez. Nem, nem kell egyetérteni a másikkal. És magad is jelezheted, hogy NEM, köszönöm, de nem.

4. Kicsit figyelj magadra is, ha lábtörlőnek érzed magad. Senki nem törölheti beléd a lábad, kivéve, ha TE megengeded. Ügyelj arra, hogy a méltóságod megmaradjon. Használj ÉN-üzeneteket, szendvics technikát, beszélj a magad érzéseiről, ahelyett, hogy a másikat kritizálnád.

5. Gyakorold a türelmet
Mindannyian cipejük a múlt zsákját hátunkon. Senki sem tökéletes. Sose feledd el, miért is szeretted meg és hogyan vettétek a változásokat. Jól érzed-e magad vele, szereted-e azt, aki mellette lettél, tanultatok-e a vitákból, hányszor tettetek valami olyat egymásért, ami a rutin miatt valahogy már eltűnt, kikopott.

6. A viták szünetében
Adj teret arra, hogy támogasd a másikat, hogy kiteljesítse magát, hogy elérhesse azt, amire vágyik. És figyeld, ennek milyen hatása lesz rá és rád. Rátok. Ne feledd, az őszinte dícséret nagyon jól esik mindenkinek. Próbálj rájönni, mi okoz örömet a párodnak. Itt használj TE kezdetű üzeneteket is.

Mindez leírva egy dolog, elolvasva is csak egy dolog, alkalmazni megtanulni már nehezebb.

A listák haszna:

Vajon szeretem-e azt, aki mellette lettem?

Ne érdekes légy, hanem érdeklődő!

Milyen kérdések merültek fel benned? Mit kérdeznél Tőlem? Hogyan segíthetek én Neked?

Megtalálsz…

Szeretettel: Márti**

pexels-photo-23045-min

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close