Az adok-kapok egyensúly a házasságban – Egy nyelvet beszélünk?

20110608testedlel20

A legőszintébb, amit a szeretetről hallottam: “Tudnálak bántani, de nem teszem.” Feldmáré a gondolat. a  lelkek matematikusáé.

Kell a közelség, az intimitás… és kell a szabadság… az ám a paradoxon. Mégis, jól működik. A szabadságon alapuló szeretet és  a szereteten alapuló szabadság… 🙂 Vagyis:

Kell a tudat: összeillünk, összetartozunk. Kellenek a jó beszélgetések, kellenek a cinkos összekacsintások, a pajkos együttnevetések… az… hogy a másik már olyan fontos lett, hogy nélküle nem akarunk már lenni, enni, aludni, élni. És hagyjuk, hogy egyedül is lélegezzen. Mégis, nincs titkunk egymás előtt.

Ha szeretet van, minden van. Ha szeretet jelen van, a rutin, a megszokás is jól esik. Mert amit talán sose gondolnánk: a párkapcsolat az egyik legdurvább és legigazabb tükör. Ráébreszt a hiányainkra.  Minden kapcsolat magában rejti a szürke hétköznapokat. Ilyenkor a legnehezebb magunkon túllépni és a másiktól megkérdezni: Mit tehetnék ma érted?

Ugyanannyit kell tenni a másikért, mint magunkon dolgozni. Nem szabad hagynunk a rutint belopózni és marasztalni, csak mert kényelmes, csak mert érzelmileg, fizikailag fáradt vagyok. Vagy mert idő. Mert … mert …

Kifogások… mert csak “szeretve lenni” a vágyunk. Pedig amikor az érzelem és értelem kéz a kézben jár: magára talál a Szerelem és a tudatosság. A szeretet felelőssége és a közös célok. A vágyak és az önzetlenség. A közös idő és közös élettér. A másikhoz türelmesnek tudunk lenni és magunknak is tudunk időt adni. Figyelmet adni.

A szeretet 5 nyelve. A minőségi idő és az odafigyelés, a másiknak örömet okozni… ez a kulcs.

Érdeklődni: Mi az, ami jól esik? Minek örülsz? Mi az, ami bánt?
Elmondani: Nekem ez fáj, engem ez bánt, nekem ez esik jól.

Ne érdekes légy, hanem érdeklődő!

Gary Chapman amerikai párkapcsolati tanácsadó 5 alapvető szeretetnyelvet különböztet meg. Tesztje minden párkapcsolati, anya-gyermek kapcsolati kurzuson jelen van, ezért valójában sok helyen fellelhető. Ha párunkkal is megcsináltatjuk, közelebb kerülünk ahhoz, hogy ne provokáljunk sértettségeinkből konfliktust és  őszintén tudjunk beszélgetni egymással.

Gondoljuk át, úgy szeretjük-e a másikat, ahogy mi gondoljuk, hogy neki jó, vagy ahogy ő szeretné? Feltettétek-e valaha a kérdést neki: Hogyan szeresselek?

Figyelünk-e arra, hogy miről panaszkodik gyakran? Tudjuk-e azt, hogy mit is kér többször?.

Másrészt merjük-e elmondani párunknak, minket mi zavar, és mi is a kérésünk? Képtelen vagy… Nem is tudod…  ? Próbáld megtalálni a saját és a párod szeretetnyelvét!

Szeretetnyelv_teszt

Balance and result – Egyensúly és eredmény

Minél üresebbek érzelmi tankjaink, annál biztosabbak a viták. Hogyan is történik a szeretettel töltekezés? Különös módon, minél többet adunk belőle, annál több lesz belőle magunknak is.

A párkapcsolat nyelv, zene és matek kombó… Élmény legyen! Ne versengés!
Az azonosságok összetartanak és a különbségek pedig lehetőséget adnak a fejlődésre!

Szeretettel:

Rédling Márti**

Kapcsolatfejesztés, Tiszta Kommunikáció, Konfliktukezelés

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close