5 jel, hogy nem vagy utadon – Gyorsítósáv

Az elme olyan, mint az ejtőernyő. Csak akkor működik, ha nyitva van!

Ezt a mondást sok mindenkinek tulajdonítják, én apának, aki a matematika tudományok doktora volt, majd később újrahallottam  Gene Bácsitól, aki Floridából kirándulgat át (nem csak) beszélgetni és mint kiderült vietnami veterán és 3 könyvet írt arról, hogy igenis éld az életed.  Hogy a kettő hogyan jön össze? Nos, a módszer, az EGY! Légy nyitott! Mert minden perc számít! Nyiss! Ne a problémára, hanem a megoldásra!

Mert melyik is előrevívőbb gondolat? Bárcsak ne ilyen lenne a helyzetem/családom/párom/munkám …  VAGY  …  Ez az én helyzetem … , mit tehetek most?

Melyik gondolat tesz erőtlenné? Melyik gondolat tesz erősebbé? Mi lenne, ha kicsit magaddal is törődnél? Feldmár egy jó cikke  jut eszembe: nem önzőség kilépni a sz@rból…

Éljem az életem? – villanhat beléd a kérdés. Járjam a saját utam? – jé, ezt már más is mondta nekem! Semmi sem tesz jobban magabiztossá, mint hogy megleled önmagad és helyed a világban. (Nem véletlenül akarod annyira azt, amiért hajlandó vagy kitartóan tenni.)

Az élet nem habostorta, de nem is box!  🙂 … aki flow-ban van…, annak talán tényleg semmi nem fáj, s talán senkit nem bánt …

14022363_862823320521317_7322485474921539628_n

Járd a saját utad is, vedd észre, hogy a pillanat milyen értékes, éld meg, érezd  és élj vele. Mert minden pillanat számít!

Ha még meg is érted, hogy az élet nem ellened, hanem érted van, akár teljesen megváltozhat a hozzáállásod az eddigi és a jövendő életedre nézve. Átértékelheted a dolgokat és újult erővel indulhatsz a mai napnak, ami a jövőd első napja.

Azt mondod, nincs erre időm! Azt mondják erre a bölcsek: Ha nincs 10 perced önmagadra, na akkor szükséges leginkább, hogy szánj magadra egy órát!

És ha most is “tele a hócipőd/szenvedsz”, vagyis türelmetlen vagy, másokkal foglalkozol, nekik akarsz megfelelni, a magad dolgai meg hátramaradnak, sőt szorongásaid visszahúznak, … akkor most kérlek, használd ki a pillanatot és  STOP.

Milyen jelek azok, amiket észrevehetsz magadon és rájöhetsz, miért is kattog az agyad … és nézzük, mi is ebben a gondolatkattogásban az igazán lényeges és fontos. Vagyis

HOGYAN használd a matekban használatos önellenőrzést a gondolkodási folyamatban, és hogyan építsd be a STOP gombot!

 “Két dologra kell törekedned az életben.
1. Figyelj oda a gondolataidra, amikor egyedül vagy.
2. Figyelj oda a szavaidra, amikor társaságban vagy.” – Bob Proctor

5 jel, hogy nem vagy utadon – és a gyorsítósáv:

 1. 662a2e4ed11db77744d585fa91c1a6b4Nem fogadod el azt, ami van. Ezt onnan is tudhatod, hogy  amikor ellenszegülsz, az tényleg érthetetlen vagy zavaró helyzetet okoz. Amikor ellenállsz azzal a valósággal, ami most van, akkor gondolatok zűrzavarába kerülsz és érzéstelenül tengődsz vagy épp az  indulatok börtönében vesztegelsz.
  .
  gyorsítósáv: Onnan tudhatjuk, hogy jó irányban haladunk és hogy az jó, ami van, hogy amikor ellene feszülünk, akkor az fáj és káoszt okoz! Képtelenek vagyunk a fókuszt magunkra és arra helyezni, ami értékrendünk szerint jó és szeretjük is, egyszóval felborul a belső egyensúly. Elkezdünk szenvedni. Belelovaljuk magunkat a hiedelmeinkbe, aggódásainkba, feltételezgetéseinkbe. Bekapcsoljuk ilyenkor a szenvedésfolyamunk úgy, hogy meg sem történik ez épp most! Nem azt mondom, hogy ne légy előrelátó! De veled hányszor fordult elő, hogy olyan miatt aggódtál, amire igazából nincs ráhatásod? Csak azért, mert talán mindig is ez volt a minta! Vajon tényleg felismerted? Akkor meg is törhetnéd? Ha sokszor fáj, nem vagy jó helyen, sőt nem jó irányba tartasz. Így nem lelsz kikötőre. Se olyanra, aki bekötné… pl. a fejed. Később a kezed. 
  .
 2. 3e71d7c22f1642664ed7ceb50c8709ccVeszekednél egy esőcseppel? – írja B. Katie. Hmm. Van egy hasznos zen szokás, az elengedéshez: Fogj egy papírt és írd le, ami zavar. Majd nézd meg 2 hét múlva, ami egykor, mint gondolat kattogott a fejedben, milyen érzést kelt. Talán már csak érdekes. Nézd meg két hét múlva és talán csak meglepődve állsz, hogy ezen kattogtál, már akár mulatságosnak is tartod.
  .
  gyorsítósáv: Ezt később kipróbálhatjuk rövidebb időszak alatt is! Tegyünk fel magunknak pár kérdést ilyenkor. Most ezt komolyan gondolom erről vagy arról? Honnan tudom? Megkérdeztem a másiktól is?
  .
 3. 1fa0b37064fe3f36b6700528717be379Gyakran egész biztosak vagyunk abban, hogy másoknak mit kéne tenniük, dolgozniuk, kit feleségül venniük, elhagyniuk, kirúgniuk, kinek mit megbocsátaniuk. A sort folytathatnánk a végletekig, másokról sokkal szívesebben beszélünk, minthogy magunkban is megnézzük ugyanezt.
  .
  A legrövidebb beszélgetésem, amiről a beszélgetőpartnerem rájött, hogy miben is van, 10 perces volt. Vétlen kérdést tettem fel, figyelmesen hallgattam, mert ezalatt elmondott mindent, a másikról.
  gyorsítósáv: Beszélünk másról, de ilyenkor valójában ez kit minősít és kiről szól?
  Csak 1 ártatlan kérdést tettem fel ezután. Sosem felejtem el a megdöbbenését, ahogy önmaga számára megvilágította a dolgokat.
  .
 4. e4552d1cb6f22d245aa16b09893d36cdOlyan emberek közt maradsz, ahol csak túlélsz, ahol muszáj, ahonnan nem szabadulhatsz, mert mondjuk elvileg ők a szeretteid, a választottad.
  Nehéz elfogadni, de az emberek nem olyanok, mint te. Nem úgy szeretnek, nem azt szeretik, másképp vélekednek, máshogy értelmezik a helyzeteket, mást értenek a szavak mögé.  Semmi sem olyan örök emberi, mint hogy meg akarjuk változtatni a világot vagy a másikat. Majd a mi kedvünkért ő más lesz. És hányszor mondjuk másnak, de megváltoztál! Pedig csak már nem a mi elvárásaink szerint “működik” közre a továbbiakban.
  .


  Belemegyünk méltóságunkon aluli vitákba, alkukba, kapcsolódásokba, helyzetekbe, tevékenységekbe, majd a másikat hibáztatjuk. Sosem érezzük meg a kiegyensúlyozottságot és hogy végre a helyünkön vagyunk. Továbbra is megfelelünk, túlzottan ragaszkodunk, végletekig alkalmazkodunk.  Ez mind kiégéshez vagy kitöréshez vezet. Belül érzelmi káoszhoz vagy épp fordítva – totál érzéketlenséghez vezet. Tagadjuk, hogy az érzések valaha is hasznosak lettek volna és soha többet nem leszünk őszinték, mert hiszen senki sem ért meg minket. Holott talán csak nem a megfelelő embereknek vagy nem jókor próbáljuk meg kitárni és magyarázni magunkat. Pedig rég tudjuk: NEM magyarázkodunk. Aki szeret, annak nem kell, aki meg nem, annak tök mindegy, úgysem hiszi el.  Nem kötünk olyan alkut, amivel becsúszunk a másik alá. Fuccs a továbbiakban az egyenrangú kapcsolatoknak. Pedig jogodban áll. A NEM továbbra is egy teljes mondat!
  .
  gyorsítósáv:
  A kérdéseink magunkhoz ezek is lehetnek:  Egyáltalán, az én dolgom ez? Nekem kell ezt megoldani? Csak én tudom megoldani? Tuti, hogy van ráhatásom?  Mi lesz, ha én nem oldom meg? Mit érzek akkor, ha nem én oldom meg? Mi lesz a továbbiakban ennek következménye, hatása másokra?
  .
 5. Továbbra is ítélkezünk, megítélünk, megszólunk, kritizálunk. Pedig csak más az 14089165_865245820279067_8564546684127348134_nélethelyzetünk, a habitusunk, a céljaink.
  .
  Nincs jó vagy rossz. Mindent a gondolkozás tesz azzá. Ami az egyiknek jó, a másiknak korántsem biztos.
  .
  Ne feledd, az irigységtől magad is elsárgulsz, a szomorúságtól magad is elszürkülsz és mindenki láthatja rajtad! Netán épp ökölbe szorult a kezed és haragos mutatóujjad már a másikra mutat, …  és nézd csak meg, a maradék 3 ujjad kire is mutat?

  Aki a helyén érzi magát, nem a másikat lesi, hogy hol köthet bele! (Persze lehet, hogy ez a munkád. De akkor is lehet úgy csinálni, hogy az önmegvalósítás felé törve nem lépsz rá másokra. Igen, ez tanulható. Sőt, ezt hívják a 21. század csúcskompetenciájának! ).
  gyorsítósáv: Mire is van valójában szükséged? Mi hiányzik a másiktól? Mitől éreznéd magad jól? Ha most belépne a szobádba az a bizonyos kiváncsi, életre rácsodálkozó, akaratos belső gyermek, mit súgna most a füledbe?
  .

  .. Állítsd meg ilyenkor magad. Ülj le és használd ki azt, hogy egy papírlap mindent elbír. Válassz egy helyzetet és írd le, mi zavar, mi bánt a másikban. Rajta!
  .

Légy bátor és merd elhozni nekem! Személyesen, egyfajta mederben-tartással bogozhatjuk ki és gombolyítjuk simára ezt a gondolatfonalat! Hogy ne fájjon, se most, se később! Hogy ne zavarjon, se most, se később!

Vagy a probléma része vagy, vagy a megoldásé. “Egy problémát nem oldhatsz meg azon a szinten, ahol keletkezett.” Einstein mondott még jókat.

És Benned milyen kérdések merültek fel? Miben segíthetek én neked?

A jó döntéseidért, az előrevívő felismeréseidért,
Baráti üdvözlettel:

Rédling Márti**
a te személyes coachod

(Egy  beszélgetés margójára.)  Ez pedig nézd csak meg, minden benne van!! 🙂

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s