Találkoztam boldog tanárokkal – ajánló

“Három évvel ezelőtt írtunk a hejőkeresztúri általános iskoláról, ahol akkor már több éve működött a San Franciscó-i Stanford Egyetemről átvett, és Kovácsné Nagy Emese igazgató által „magyarra igazított” oktatási modell, a KIP, vagyis a komplex instrukciós program. Ennek lényege, hogy a tanítási órák egyötödében olyan feladatokat kapnak a gyerekek, amelyekben muszáj egymással együttműködni, érvelni, kommunikálni, segíteni a másikat. Olyan szókincsük, érvelési gyakorlatuk lesz, amellyel önbizalmat szereznek, s bármikor, bármilyen közegben képesek megszólalni.

Rádöbbennek, hogy a szegénység, az otthoni környezet, a származás, a bőrszín nem jelenti azt, hogy ők tehetségtelenek. – Úgy tartjuk az órákat, hogy a gyerek szinte belehaljon a vágyba: „meg akarom tanulni!” – mondta három éve a programról az igazgatónő, hozzátéve, hogy náluk nincs hiányzás és bukás, a diákok sorra nyerik a logikai versenyeket.

– Egyéves komoly és kitartó munkát kell ebbe belefeccölni, s azt követően jönnek a sikerek, vele pedig a tanári elégedettség. Most a KIP-es iskolákon kívül nem nagyon találkozunk boldog tanárokkal: mindenki csak panaszkodik, nyöszörög – osztja meg velünk tapasztalatait K. Nagy Emese.

Nemrégiben egy kutatás megállapította, hogy a hejőkeresztúri iskola tanárai az átlagnál sokkal boldogabbak és kiegyensúlyozottabbak, ennek pedig a sikeres gyerekek az okai. Ottjártunkkor épp angolórákon hospitált egy tanár, aki csodálkozva jegyezte meg: elit iskolákban sem mernek ilyen bátran megszólalni idegen nyelven a gyerekek.

– Lehet, hogy kisebb a szókincsük, hiányosabbak a nyelvtani ismereteik, de nagyobb az önbizalmuk, könnyebben megszólalnak, ki mernek állni mások elé.

Ez nem csoda: itt első pillanattól arra vannak rászorítva a gyerekek, hogy érveljenek, győzzék meg egymást, fejezzék ki a gondolataikat. Akik így végezték az iskolát, később is jól teljesítenek. Egyetemen, főiskolákon tanulnak, romák, nem romák egyaránt.”

teljes cikk: http://nol.hu/belfold/talalkoztam-boldog-tanarokkal-1568015

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close