Anyusarok – Gyökerek és szárnyak

 

Hogyan lehet sikeres, boldog, együttműködő gyermeket nevelni? A válasz egyszerű. Légy érzelmileg együttműködő – magaddal is! Az IQ-val szemben az érzelmi intelligencia (EQ), az együttműködő szemlélet tanulható!!!

anyucoaching

John Gottman – A gyerekek érzelmi intelligenciája (Nevelés szívvel-lélekkel):

Azok a szülők, akik elnyomják saját érzéseiket, könnyebben elvesztik a kontrollt és reflexből kiabálnak a gyerekkel, keveset vannak érzelmileg jelen az életükben, nem veszik komolyan a gyermek félelmeit, nem tanítják meg gyerekeiknek megoldani a problémájukat. Könnyebben elveszíti a gyermek bizalmat, és a gyerek később már nem osztja meg vele gondjait.

Azok a szülők, akik nem ismerik fel saját érzéseiket, azok nem fogadják el, hogy a szomorúság nem önsajnálat, a félelem nem gyávaság, a gyengédség nem gyengeség, a harag nem potenciális pusztító.

Azok a szülők, akik érzéseiket gyermekükkel szemben állandó kontroll alatt tartják, könnyebben lesznek türelmetlenek, értetlenek… a párjukkal.

Azok a szülők, akik nem kontrollálják haragjukat, kiabálnak, megtanítják a gyermekeiknek, hogy a kiabálás a megoldás a problémákra.

A gyermek utánoz! Példából tanul!

***

Miben segíthet az anyu/szülő coaching?

Krízis esetén a repülőgépen nem a gyermekednek kell nyújtanod az oxigénmaszkot, hanem magadnak, hogy segíthess neki, hisz még rászorul!

Első lépésként –  Önismeret

  • felismerni érzéseinket,
  • kifejezni érzéseinket,
  • elmondani szükségeleteinket,
  • megfogalmazni a kivánságunkat, kérésünket

Második lépés –  hatékony kommunikáció

  • úgy beszélni, hogy értse a másik
  • megtartani a bizalmat
  • úgy hallgatni meg gyermekeinket, hogy elmesélje, ami történik vele
  • gyakoroljuk és alkalmazni tanulunk

Harmadik lépés – kifogások és konfliktusok kezelése

Miért jó ezeket megismerni és használni? Hol használhatom még?

Kiegyensúlyozott gyemeket nevelni nagy feladat. De nem lehetetlen. Eközben nemcsak hozzá jutunk közelebb, de önmagunkhoz, párunkhoz is. Megtalálni a hangot, az összhangot, a harmóniát, mind-mind vágyott dolog. Hogy ezeket elérjük, magunknak is  kiegyensúlyozottá kell válnunk. Jó hír, hogy ez a képesség, az érzelmi és társas intelligencia fejleszthető! A hiszti kezelhető!

A kihívások nem véletlenül állnak elő életünkben, dolgunk van velük, és minden esetben többé válunk, amikor meg tudjuk oldani ezeket. A szülőnek támogatnia, segítenie kell gyermekét, de ez bátorítás és őszinte dicséret legyen. Ne úgy segítsünk rajtuk, hogy helyette csinálunk meg valamit, mert ezzel valójában bátortalanná és önmagát leértékelő emberkévé neveljük gyermekünk..

Légy egy kicsit magad is coach, és próbálj ráhangolódni és ráérezni az ő mozgatórugóira, az ő érzésvilágába. Nevezd meg te is érzéseidet, s segítsd gyermekeidnek is megnevezni ezeket. Az érzelmi intelligencia (EQ) képességének fejlesztése nélkül önmagunkhoz és gyermekeinkhez közel kerülni nem tudunk. Ahol pedig az önértékelés sem egészséges, és nincs igény a nemcsak magam, de a másik megismerésére sem, boldogtalan kapcsolatokat eredményez. Ez a  munkahelyen is komoly gondokat okozhat, hiszen nincs meg a háttér, az érzelmi biztonság és képtelenek leszünk egészséges, egyenrangú és  gyümölcsöző kapcsolatokra szert tenni életünk bármelyik területén.

“Nem az fogja a gyermekeidet sikeres emberi lényekké tenni, hogy te mit teszel meg értük, hanem az, hogy megtanítod-e őket arra, hogy mit tegyenek meg önmagukért.” (Ann Landers)

Minden anyu álma egy sikeres gyermek!  Rajta! Nagyon sok mindenben segíthetsz gyermekednek!

Töltekezz fel! Ha anyu jól van, mindenki jól van! EQ Bázis – Énidő – Anyusarok

Szeretettel várlak: Márti**

marti0516@gmail.com

Bónusz:teszt –  milyenszülővagyok– kisgyerekes szülőknek

Hiszem, hogy gyermekeink a jövőnk, tanítsuk őket jól, ne arra, hogy mit gondoljanak, hanem arra, hogy hogyan gondolkozzanak és engedd, hogy felfedezzék képességeiket, s merjék járni a saját útjukat és elérni saját álmaikat!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close