Báránybőrbe bújt farkasok…

… érzelmi zsarolók, örömgyilkosok, paraziták, manipulátorok … és még ezer nevük van. A kapcsolat másik végén pedig van az áldozat, aki csak rendkívül következetes munkával lesz túlélő. A szeretetre alapuló kapcsolatokban sérülünk meg leginkább, ahol az adok-kapok egyensúly felborul, illetve hiányzik az önzetlen, a másik fél feltételek nélküli elfogadása, valamint az értő és őszinte kommunikáció.

Az adok-kapok egyensúly sokkal érdekesebb kérdés, mint gondolnánk. Az ÉRZELMI  szükségletek egyensúlyáról, az egymásra figyelésről és a minőségi időről beszélünk ilyenkor!

disc-imageA szeretet kinyit, ragaszkodóvá tesz, nem akarjuk megbántani a másikat, aki azonban sokszor kész helyzet elé állít bennünket, elveszi az időnket és nem törődik a mi szükségleteinkkel és kéréseinkkel. Ha a személyiségeket megnézzük, a zöldek (DISC – a segítők) jó eséllyel pályáznak az áldozatszerepre és a legnehezebben jönnek rá arra, hogy meddig felelősek mások életéért. A családi érzelmi zsarolás a leggyakoribb, mégis van lehetőség ezekből is kibújni.

14632935_1106918632731974_1653028945615618134_nAz október 29-30-i Filo Café – Emberi játszmákról szólt, most egy teljesen más közegben, igazi kávézóban zajlott.

Egy igazi sorstörténet tanúja lehettem, hallgattam, kérdeztem, együtt gondolkodtunk. Nincs nagyszerűbb, mint hallani, hogy valaki hogyan látja meg az összefüggéseket.

Jól érzed-e magad mellette? Szereted-e azt az önmagad, aki mellette lettél? Mi olyat tud neked adni, amit senki más nem tud? Te mit tudsz adni, amit senki más nem tud neki megadni? A másik felelősségéből mennyit pakoltál a válladra?

Mi számodra a szeretet?

A válaszok őszinték és felismerést hozók. Felállt és azt mondta, köszönöm, most felszabadultam. És még szebb, ahogy nézett: már dönteni is képes volt. Tisztelet ezért, hiszen ez nem egyszerű folyamat. Ugyanis ez csak a kezdet. Ha nem tartja magát az ember az elhatározásához, és nem marad következetes, könnyen visszacsúszhat a langyos semmibe, a zavaros  állóvízbe. Minden elismerést megérdemel, ha tényleg képes és mer nemet mondani, válallva ezzel azt, hogy szembenéz félelmével: jöhet talán a  magány és akár sokáig észrevétlen lehet! De aki már tudja, hogy a nehezen megszerzett lelki békéje mindennél többet ér, az képes lesz végigvinni a változást. Jó támogatni, bátorítani őt döntésében.

Hogy miért nem lehet általános tanácsokat adni egy ilyen esetben? Mire is jó a személyes beszélgetés?

Mert minden ember más személyiség, s minden személyiség máshogy kommunikál, más a belső hajtóerő, más a mozgatóerő viselkedésében, tetteiben, döntéseiben. Ami azonban közös, hogy szeretethiány és félelem előkerül a legmélyebb lélekbugyrokból. A félelem valamitől, ami ugye mindenkinél más. És az érzelmi zsaroló kiválóan képes erre a pontra rátapintani!

Annyit azonban tudni kell, hogy a felelős az, aki manipulál téged. Egészen addig, amíg te erre rá nem jössz. Onnantól nálad a labda. Te döntesz. A te felelősséged, miben maradsz benn vagy mikor kezdesz el változtatni. Jogod van boldogan élni. Jogod van nemet mondani. Jogod van felelősséget vállalni az életedért és a másikért való túlzott ragaszkodást is levenni a  válladról. Mert van, ami nem a te dolgod! Amit más meg tud tenni, NE tedd meg mindig helyette!

Én kiváncsi vagyok arra, hogy te KI vagy! Éppen azért, mert kivagy!

A jó társaság olyan empatikus és értő közeg, ahol nyíltan és őszintén lehet beszélgetni arról, ami téged él, ami téged működtet, ami hajt akkor is, amikor legkevésbbé van hozzá kedved. A jó társaság nem irigy a sikereidre, hanem támogat a változásodban, a céljaidban.

Mert elismerést és nem bírálatot érdemel az, aki változni és változtatni tud! Jó beszélni arról, mi nyomja a szívünket, milyen gondolatok terhelik le feleslegesen agyunkat, min kattogunk folyton és mitől hogyan érdemes megszabadulni LUFIVAL, ha a VÖDRÜNK épp lehúzna.

VÖDRÖK és LUFIK

Érdemes átgondolni, miért érzünk gombocót a torkunkban vagy miért szorít a gyomrunk.

  • Becsapom magam, jó ideje, de nem tudok lépni…
  • Tudom és érzem, hogy kihasználnak engem, de félek a magánytól…. 
  • Félek, hogy megbántom…
  • A mi kapcsolatunk karmikus, de csak őrlődöm benne.

De még jobban félek attól, hogy így telnek el az évek. Vissza akarom kapni a régi önmagam.

A stressz fő forrása, mikor feladod önmagad a másikért, aki nem adja meg az odafigyelés és a törődés egyensúlyát neked, nem figyel a szükségleteidre, nem tölt veled megfelelő minőségű időt, és nem változik együtt veled, hiszen közös céljaitok sincsenek. Bántanak. Megint.

Ez a fajta gondolkozás, hogy ezt te látod, érzékeled és HAGYOD!  – egyenes út a szorongás okozta betegségekhez. A magány és  csend csak gyógyír, ahhoz a bizonyos önbecsüléshez vezet! Enélkül nincs méltóság, nincs tisztelet, nincs öröm és nincs hasznos és eredményes élet!

  • Mikor érzed érzed magad érdemesnek arra, hogy jobbat kapj?
  • Mi lehet az oka annak, hogy rosszul bánnak veled?
  • Miért csúszol vissza folyton a szélsőséges szerepekbe?
  • Milyen számodra egy  egyenrangú kapcsolat?

És akkor összeáll a kép. A puzzledarabok értelmet kapnak, mi miért történt és mire is kell nemet mondani, hogy az ember saját magára végre igent mondjon. Ha  vállad terhelt, talán azért, mert más gondját is magával cipeled. Igyekezz nem megbántani a másikat. A szabadságod addig tart, amig nem sérted meg másét. Igen és jogod van tiszta vizet önteni a pohárba. Hogy később NE mérgesedjen el a helyzet. Hogy ne tűnj el nyomtalanul.

Igen tudjuk, van, ami felett nincs hatalmunk, és van, ami nagyon is a mi dolgunk. Az élet érték. Fedezd fel és adj neki értelmet. A gödörben ücsörögni nem túl kényelmes. Mégha ki is béleled puha “kifogás”takaróval.

14915666_331939717185967_3955661369294217385_n

Van az a helyzet, amikor nincs más lehetőség, mint újat és mást próbálni és előre nézni! Soha nem késő újrakezdeni! Betegségből, válásból, pénzügyi válságból, érzelmi válságból felállva, egyedüli anyaként… itt vagyok! De vajon te is ráérzel az élet ízére? Te is ki tudod nyitni a lehetőségek kapuját? Be is mersz menni rajta? Biztos vagyok benne!  Képes vagy!

Mihelyt belépsz, sok új ajtó nyílik majd előtted! 🙂

Merj élni! Merj Önmagadhoz hű lenni. Merj másokat bátorítani, megköszönni, megdícsérni! Merj magadnak időt adni, beengedni a jót! Amikor párunk tényleg nem ér rá, találjuk fel magunkat, hasznosítsuk a váratlan felbukkanó IDŐT!  Keress jó közösségeket, akik megértenek, támogatnak.

Legközelebbi tervezett Sunday Filo Café – ÉnIdŐ – BeszélgetőSarok, minden hónap utolsó vasárnapján, hangol(d)ódás az ünnepekre, lélekben, gondolatokban, együtt gondolkozva. IDENTITY Lélektársassal, SMARTkártyákkal, a problémáid megoldásáért, egy más szemléletért, az érzelmi intelligencia fejlesztése jegyében – EQ Bázis

Spontán beszélgetősarok pedig tőled függően alakul – amikor úgy érzed, és amikor találunk  együttgondolkodásra is akalmas időt!

Megtisztel, ha engem választasz kérdeződnek és meghallgatódnak. Pár érdeklődő kérdés és 2-3 órás, jó hangulatú, tartalmas és változást hozó megoldást ad a beszélgetés minden esetben. Nem mondom, hgy könnyű lesz, de azt mondom, megéri!

🙂

Szeretettel:

Márti** nemcsak kedden

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close