Cím és cimke nélkül

Egy – az USA-ban végzett – felmérés szerint, az ember az életében elért sikereit csupán 12 – 15 %-ban köszönheti a szakmai ismereteinek. A többi 85 – 88 %-ért, az egyéb személyes tulajdonságainak, képességeinek és jártasságainak lehet hálás. A legsikeresebb emberek közös tulajdonsága, hogy érdeklődnek saját személyiségük iránt és azt kutatják min, hogyan lehetne javítani. Az önmagunk megismerése mellett mi játszhat még fontos szerepet?

Az érzelmi és társas intelligencia, az asszertív kommunikáció, mint a 21. század sikerkulcsa, illetve a szemléletváltás, célkitűzés – mint a siker háttérszobája. És akkor álljunk meg egy pillanatra és tégy fel magadnak pár kérdést, hol is tartasz most:

“Mit gondolsz? Dilemmád hány százalékban tisztán bosszúság és hány százalékban lehetőség, hogy egy régóta esedékes változást meglépj?”

Felmerült már benned, hogy… Jobbra vágysz? Többre vágysz? Másra vágysz? – Változtatnál? Eleged van abból, hogy eleged van? Unod már, hogy unod?

Hogyan lehetne gyengeségeinkből erősségeket csinálni, hogy ne adjunk támadási felületet?

Hogyan lehet kezelned a rossz a döntéseidet?

Mi kell ahhoz, hogy jól és gyorsan dönts?

Kinek, vagy minek a zsákját cipeled még a magadé mellett a válladon?

***

Az érzelmi intelligencia fejlesztése:

  • 1. Ismerd meg önmagad! (Motorod, féked)
  • 2. Tudd kezelni magad és másokat (hol a határ és mikor jó határok nélkül)
  • 3. Fejleszd az empatikus készséged (bújj a másik cipőjébe)
  • 4. Figyelj a kommunikációra! (A szemed és a tested is beszél!)

Próbáld ki valamelyiket!

szemteszt: angolul

magyarul

***  Hogyan segít ebben a matekos gondolkozás?

A matematika és a coaching közös területe: szemléletváltás, nézőpontváltás a probléma megoldásához való egyéni utak felfedezése, az összefüggések felfedezése, a hibákból tanultak alkalmazása a későbbi élethelyzetekben… a megoldásra törekvés, a célokért másképp is gondolkozni.

Ahogy a matematikában Pólya György nevéhez fűződik a nézőpontváltás: a feladat varálása néven, nehezebb feladatokban sokszor alkalmazhatjuk a “nézzük akkor meg fordítva” elvet. Nézünk, látunk, észlelünk, vizsgálunk, sejtünk. Ráérzünk. Az életben a nézőpontváltás nemcsak az észlelésben, de a kommunikációban is megjelenik.

A Nézőpontváltás a kommunikáció minőségében és eredményességében érezhető. A passzív vagy agresszív kommunkáció helyett az asszertív kommunikáció is része érzelmi intelligenciánknak. Sőt, egyik sarkalatos pontja kapcsolataink minőségének javításához, megtartásához.

 

Hiszen…

“Az élet folyamatos tanulás, és az egyik tantárgy,amit meg kell tanulnunk:
az emberi kapcsolatok.”

Hogyan bánjunk jól magunkkal és törődjünk másokkal? (Steve Jobs – Mr. Apple utolsó szavai kérdésbe foglalva).

“Két dologra kell figyelni: a gondolataidra, amikor magad vagy és a szavaidra, mikor másokkal vagy.” (Bob Proctor)

Miben más, mitől is jó egy tréning? Hányszor halljuk, aki tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja… talán az elméletet gyakorlatba ültetni nem is olyan könnyű dolog. Egy minitréningnek pont ez a célja. ALKALMAZNI tanulni.

Miben más a coaching? Amikor eleged van abból, ahol tartasz és eleged van mások bölcsességeiből. Fordíts egyet… Magadon is! Elgondolkoztató és felismerésre sarkalló kérdések és nem tanácsok, amikkel tele van a padlás. Kérdések Rólad, Neked, Érted! Semmi séma, klisé … saját igényeidre szabott! Ismerd fel és nevezd meg, milyen érzések zajlanak benned. Mire is lenne szükséged ahhoz, hogy ne érezd a bőrödben rosszul magad?

Szakadj ki a mókuskerékből és állj meg egy pillanatra! Hozd ki belőle, amit ki tudsz! Lassíts! Mi a pillanatra és a jelenre fókuszálunk, a jövőnkért, az önálló megoldásokért.🙂

*

Gyere minitréningekre vagy coachingra, ha megakadtál és azonnali kimozdításra vágysz. Keress meg és írd meg, miben is segíthetek én neked. Mit vársz el egy ilyen konzultációtól, tréningtől?

Tudom, megtalálsz… 🙂 Barátsággal:

scan_20160925

Pszicho háttér: http://www.gondolatolvasas.hu/erzelmi-tudatossag/r-plutchik-az-erzelmek-termeszete/

emotion_plutchik_hun
Plutchik -kerék
Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close