A fekete hattyú – miért nem várjuk sosem a váratlant?

„Hogy felkészültek legyünk a legváratlanabb eseményekre is.

Íme, három érdekes kérdés az elmélkedést kedvelőknek: honnan tudjuk, amit tudunk? Segit-e a múlt előre látni a jövőt? Miért nem várjuk sosem a váratlant?

A minden nap megetetett csirke azt feltételezi, hogy ezután is minden nap kap enni. Egyre szilárdabban hisz az emberi jóságban. Az ő szempontjából semmi nem mutatta, hogy egy nap elvágják a torkát.” Bertrand Russel filozófus

Ebből kiindulva valószínű, hogy a legnagyobb katasztrófák csak számunkra jönnek váratlanul. Ezért mondja Russel, hogy mindig mindent meg kell kérdőjeleznünk, még azt is, amit már véglegesnek hiszünk.

Nassim Nicholas Taleb matematikus fekete hattyúnak nevezte a váratlannak tűnő sorsdöntő eseményeket. Sokáig mindenki azt hitte, hogy az összes hattyú fehér – mígnem a XVII. században természetbúvárok megtalálták Ausztráliában a fekete hattyút. Ami addig elképzelhetetlen volt, hirtelen elfogadottá vált.

A fekete hattyú leginkább az ok és az okozat kőbe vésett hitének megrendítését jelképezi. Arra figyelmeztet, hogy hajlamosak vagyunk erősen kapaszkodni- ingatag pillérekbe.

(Mikael Krogerus )

Miért nem vesszük észre a jeleit egy kapcsolatban?

Aki érzelmileg érintett, inkább hajlik arra, hogy felmentse a másikat, hogy reménykedjen, hogy majd most végre megváltozik, de bármennyire is akarja, sem a helyzet, sem a másik nem fog változni… .

Aztán hirtelen belénkcsap a villám. Felmondólevelünk megérkezik… vagy a másik emberi játszmákba bocsátkozik, és nem értünk, hanem magáért,  érdekből marad a kapcsolatban.

Ha gyakran szorul össze a szívünk, ha gyakran érzünk gombócot a torkunkban, szorítást a gyomrunkban… a stressz szele lebbent felénk. A szégyen pírja festi arcunk és kínunkban nevetünk az egészen.

Képesek vagyunk ilyenkor jól dönteni? Látni, mi húz vissza? Nézni, mi vár ezen túl?

Hogyan lesz jobb? Van-e empatikus külső szem, aki érzelmileg nem érintett, hogy segítsen felfedezni a jeleket?

Ha felbukkant egy fekete hattyú az életedben, a zsigereid és a gyomrod jelez, és valahogy nem érted, mi történik veled, ne késlekedj.

Személyes tapasztalataim és a coach eszköztár segítségével indulunk újra útnak. A fizikai és lelki terror, az érzelmi zsarolás ellen:

Ajánló:

Vajon a lélek sebei miért maradnak oly láthatatlanok? Miért nem beszélünk az érzelmeinkről? “Nem tudtam, hogy bántalmaznak.”

TÖRD meg a csendet. TÖRD meg a rutint.

Kérj segítséget.

scan_20160925

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close