Képzelt riport egy nem popfesztiválról – Kócsolom!

….13626450_1175329085863640_6483215725157571151_n

– Szia Márti! Mi történt veled azóta, miután utoljára beszélgettünk? Milyen területre koncentrálsz most a kócsingban?

– Szemléletváltás – a kapcsolatok tükrében. Érzelmi intelligencia és Kapcsolatfejlesztés: a munkában, barátságban, családban, párkapcsolatban. Fiataloknak: Önismeret és Hivatás, Életcél, Kis célok, Időtervezés, Jövőkép, Tanulás Másképp. Tiszta kommunikáció. WIN-win kommunikáció. Emberismeret – Társas intelligencia. Mert milyen előnye van annak, ha megtanulod, kiben bízhatsz? Másokra is ráhagyatkozhatsz. Kell a JÓ csapat. Mind otthon, mind a munkában.

– Szemléletváltás – mit jelent ez bővebben és pontosabban?

– Lehet másképp tenni a tanulásban, a nevelésben, a párkapcsolatokban.
Lehet másképp tanulni, másképp nevelni, másképp beszélni, hogy örömtelibb és eredményesebb legyen minden egyes napunk. Legyen szó diákról, aki keresi álmai iskoláját, vagy munkáját, anyukáról, aki szeretné, hogy a gyermeke sokat mosolyogjon  és  érvényesüljön, vagy házasság, ahol épp lemenő szakaszban tartjuk magunkat és elmagányosodunk. Ez három teljesen különböző terület, de azonos módszer, amivel mindegyiken jelentős változást érhetünk el. Stressz, kiégés a munkában, párkapcsolatban, kallódó kamaszok, önbizalomhiánnyal küzdő anyukák és hisztis gyerekek, betegségek… van megoldás!   Igaz, kell hozzá az őszinte, változtatni akaró ember!   Bátorság és Egyéniség Programom: Önindító Fiataloknak és Anyusarok. Ezek fejlesztése a célom.

– Hogyan működik ez a diákéletben, a fiatalok életében?  Az Y generáció már egész más!

– A tanulásban sokszor észreveszem, hogy a “szorgalmas és szenvedélyes” lekörözi a tehetségest! Mi lehet a titkuk? Szeretik azt, amit csinálnak, keresik, mi az, amiben tényleg jók. Az Y generáció ebben nagyon ott van.

– Mi lehet még a titkuk?

Tanulni és fejlődni akarnak. Tréningekre járnak. Képzik magukat. Gyakorolnak. Ne gondolj arra, hogy minden, ami drága, az jó. Ők már szánnak arra időt, hogy megtalálják a megfelelőt, ahol az ár és a kapott tudás egyensúlyban van.

Másképp tanulnak, dolgoznak a jövőjükön, nem a sült galambot várják. Egy programon én is dolgozom. Minden tapasztalatom, megélésem, megfigyelésem és kutatásom benne van.  Vagyis megfejthető a titok. Csak időt kell rá magunknak adni. Információkat gyűjteni. Tanulni. És az elméletet gyakorlatba ültetni. Vagyis megtanulni és beépíteni, mint új szokást.

Akkor hatásos tehát minden új ismeret, ha a tanultakat folyamatként te is viszed tovább. Na így ütős lesz. (és nem hangszer) Be kell építeni az életedbe, tudatosan gyakorolni, amíg a részeddé válik. Ahogy a zenészek. Ott van Al Di Meola. Tudod mit mondott? Ami Paco de Lucianak tehetség, az nekem 8 óra gyakorlás. AL DI MEOLA. Az állam is leesik. 🙂 A zenéjén nőttem fel.

Al-Di-Meola-The-Infinite-Desire-Back-Cover-28097

– Miben segíthet a coach?

A coaching maga a folyamat, amit együtt csinálunk végig. Ahol a coach, az edző, objektív és feltétlen elfogadó, támogatja ügyfelét, hogy felismerje az összefüggéseket  és  sikeresen beépítse életébe a változást. Hogy valóban fejlődés legyen, felnőjön álmaihoz és meg is valósítsa őket. Olyan célokra fókuszálhat ügyfeled, amik cselevésre ösztönzik, lépésekre sarkallják. Ami bizakodóvá teszi. Ami akkor is ébren tartja, amikor rossz hangulatba kerül. A célod legyen az, ami rólad szól, hozzád tartozik, a tiéd, ami tele van élettel, ami zene, aminek a ritmusát az élet adja, a dallamát pedig te írod!

– Mi lesz az eredmény?

– Összhang(zattan). 🙂 Csak keveseknek sikerül, hogy álmaikat megvalósítsák. Mi a sikeres emberek gondolkozásának titka?  Terveznek. Ezt úgy értem, felkészülnek a váratlan fordulatokra.  Ha egy nyaralást megtervezel, ezt még inkább érdemes, nem? A halogatás nem mindig megoldás, bár van akinél egész jól működik. 🙂

Állást és hivatást is keresni kezdesz. Sokkal több sikert lehet elérni, ha érdekel, amit csinálsz. Ráadásul ha olyan munkát választasz, amit szeretsz, soha nem érzed munkának majd. Ha kötelezően kell megtanulni olyan dolgot, ami igazából számodra érdektelen, vagy elvégezni egy muszájfeladatot, tényleg nehéz helyzetbe kerülsz. De vannak technikák, amit a fejedben határozol el.

Például csak arra koncentrálsz, hogy ez átmeneti, a céljaidért csinálod. Azért, hogy később csak annak tudj élni. Vagy hobbiként kiteljesedni benne. Vagyis hogy nagy szavakkal mondva: sikeres és boldog légy. Ha okosan tanulsz és jól osztod be az időt, már könnyebbé tetted az életed.  Mert a tanulás egy életforma. Ne szó szerint értsd és ne is a magolásra gondolj. Megérteni a körülötted és benned zajló folyamatokat. Átgondolni a nap végén, mi is történt, mi vezetett oda, hogy nem sikerült valami és mi az, ami pedig nagyon is jó volt! Később erre jó helyezni a fókuszt. Ebből lehet többet kihozni. Ezt szükséges erősíteni. Arra összpontosítani, amit szeretnél. Ötleteket gyűjteni, egyet sem eldobni! Már az együtt-tanulásban is ezt a szemléletet használom. Nagyon jó, önmagukhoz mért (és a továbbjutáshoz is bőven elég) eredmények születtek, idén is.

– Hogyan mutatkozik ez meg Anyuknál?

– Ha szívvel-lélekkel nevelsz, boldog és elégedett gyermeket kapsz. Ha tisztán, nem félreérthetően kommunikálsz, őszinte kapcsolatokat kapsz. Megfelelhetsz az összes “szerepednek”, lehetsz egszerre jó anya, jó feleség, jó szakember. Mert ugyanaz az alapja. Ezek valójában nem is különböznek, azonos képességeket kívánnak. Ez az ANYU. A NŐ, AZ EMBER. 🙂   Aki nem a világnak megfelelve neveli babáját, hanem gyermekének akar elég jó lenni. Aki magára is szakít időt, mert tudja, mennyire sokat ér! Erre is vannak jó technikák.

Mert ha anyu jól van, mindenki jól van! Az ő érzelmi tankja is kiürül, sőt, sokkal nehezebb alkalmozkodnia a változásokhoz, mert képtelen kialudni magát és folyton kihívások érik, amiket meg kell oldania és kész. Jó egy BeszélgetőSarok, ahol mint anyu, elmondhatod, ami a szívedet nyomja. Fellélegzel. Mi pedig megtanuljuk meghallgatni a másikat és közben megtalálni a saját megoldásainkat, saját bölcs válaszainkat a bennünk lévő kérdésekre. Amikor nincs összhang és harmónia benned, akkor egy jó kis beszélgetés, jó környezetben nagyon is segíthet. Egy kis magánidő. ÉnIdő.:-) Összhangzattan, hogy a zenénél maradjak. 🙂 Játék a szív húrjain és a rezgések hullámain.  Hangol(ód)ni jó!

 

13907157_10205481362234005_53074580062273284_n
Levés közben jön meg a létvágy!                        Let the music guide your soul (Sting)

– Kapcsolatfejlesztés, itt mire gondolsz pontosan?

– Tudod a mai világban milyen fontos a kapcsolati háló, de én most nem az MLM-re vagy  a bináris rendszerekre gondolok. Hanem arra, soha nem tudod, kivel is beszélgetsz és azon keresztül, kihez is juthatsz el. Ennek szerepét lebecsülni nagy hiba lenne. Radásul, Ha tudod, te milyen viselkedésre vagy hajlamos, és milyen reakciókat válthatsz ki másokból  (vagyis kinek milyen a  stílusa), sokkal könnyebben kezelheted a helyzetben hozzállásod, reakcióid és ezzel partnered is. Könnyen eshetünk manipulatív emberek csapdáiba, vagy magunk is lehetünk agresszívek. Jó tudni, hogy ezekre is van megoldás. Ismerd meg önmagad és megismersz másokat is. Sőt, képes leszel olyan embereket választani magad mellé,  magad köré,  akik elfogadnak, bátorítanak, támogatnak és nem lehurrognak, vagy irigyek a sikereidre. Akiknek te is adhatsz.

– Mit is takar ez ténylegesen?

– A pozitív pszichológia segítségével, coaching eszköztárral jól kézbe vehető a folyamat. Mármint hogy bizonyos szempontból a kezedbe vedd az irányítást életed felett. És tudni arról, amit nem kontrollálhatsz, amire nincs ráhatásod. Bár ez is érdekes, ha hallottál már a pillangóhatásról. Soha nem tudod, mit is indít el egy mosoly, egy érintés a szivekben. Legyen az rideg kőből vagy akár korhadó, haldokló fából. Az ember nem logikus lény, tele van érzelemmel, amit szedál, elhallgat, szégyell, lenéz és tele van gondolattal, ami lehúzza, elvonja a fókuszt a céljáról, és végén nemcsak belesüpped, de bele is ragad a gödörbe.

– Ezekre milyen megoldás van?

Gondolj csak arra, hogy TE például egy olyan egyszerű trükkel, minthogy LETESZED a telefont, már elindítasz egy folyamatot. Valójában, amíg nyomkodsz, másokat tromfolsz, és pikacsukat kergetsz, nem veszel észre egy csomó feléd irányuló kapcsolatteremtési jelet. Rengeteg jelzést kapsz párodtól, társaidtől, gyermekedtől, amik vissza nem hozható pillanatok, és te bizony nem is tudod, mennyi mindenről lemaradsz. Csak azt veszed észre, hogy elillant a kapcsolatból a bizalom, nem fordul hozzád a párod, nem kapsz dícséretet a főnöktől, nem osztja meg gondját veled a kamasz.

Plusz rengeteg saját fejlesztésű eszközöm van, minden coaching ülés és beszélgetés után eszembe jut valami. Mindenkitől lehet tanulni. A cél, hogy ráhangolódjunk arra, ami valóban fontos és hallgathassunk kicsit ebben a nagy rohanásban a belső hangunkra. Hogy ne a neten lógjunk folyamatosan, hanem használjuk okosan azt a telefont. És még rengeteg. Például ha kérünk, soha nem a nemre koncentrálunk, hanem hogy MIT helyette. Az én dolgom a folyamatban: feltétlen elfogadlak és objektív maradok a terveddel kapcsolatban.  Elismerést és nem bírálatot érdemel, aki változtatni tud!

– Hogy néz ki ez a gyakorlatban?

Képes leszel  megértetni magad a főnököddel, hamarabb megtalálhatod a hangot, a gyerekeddel,  pároddal.  Magabiztosabb lehetsz az álláskeresésbenben, interjún, a párkapcsolatodban, a gyermekeddel. Megtalálhatod az egyensúlyt önmagadban, a munka világában és a kettő között is. Érzelmi intelligencia. A mai világban ez az egyik csúcsképesség, ráadásul mindenkiben megtalálható, csak még nem tudja mekkora jelentősséggel bír a mai körülmények között. Jó hír, hogy fejleszthető, azonnali  hatását is megérzed, de a beépítése az életedbe időt, tudatos gyakorlást és türelmet igényel.

– Dióhéjban pár szót tudsz mondani az érzelmi intelligenciáról?

– 4 fő részből áll: kapcsolatom magammal, másokkal, kontroll és kommunikáció magammal, másokkal. Hagyom-e, hogy elnyomjanak, ki tudok-e állni magamért, jobban érvényesítsem magam, meggyőzőbb lehessek, ne provokáljak haszontalan vitát, le tudjam én zárni a parttalan veszekedésbe torkollni látszó beszélgetéseket, indulatok nélküli, higgadt nyer-nyer “stratégiá”-ra törekedve. Hogyan és mikor mondjak NEM-et, hogy később igenek lehessenek. Ha valakinek fontos, hogy valakivel javítsa a kapcsolatát, ezt feltétlen érdemes kipróbálnia és megtanulnia  alkalmazni a gyakorlatban.

– Vagyis akkor miért jó asszertívnek lenni?

Mert megtalálhatod önmagad és helyed a világban. Boldogság és Siker. Kéz a kézben járva.  🙂

– Te miben segíthetsz azoknak, akik kérik?

– 2 programban gondolkodom, ezek életem legnagyobb tapasztalásai, kihívásai, kutatásai alapján:

  • A szemléletváltás és kapcsolatfejlesztés Fiataloknak. Tanulj másképp és Jövőtervezés.
  • Kibeszélősarok – coaching szemléletű Anyusarok. Nevelj másképp, szívvel-lélekkel

– Te mindig tele vagy lendülettel! Hogy csinálod?

– Nem titok. Mindig adok időt magamnak az apró sikereimet megünnepelni, kicsit érezni, hogy jó most. Ezek belülről építenek és nem engedik elveszteni az egyensúlyt. Sőt, akár az érzelmileg hűvösebb, szorítósabb napokon is elővehetem. Időkapszula és Örömbödön. 🙂

Megosztottam már sokakkal ötleteimet, sok jó eredménnyel. Az ő sikereik az én motorom. Szeretek élni, szeretem a gyermekeim, a munkám fiatalokkal, anyukkal, máshogy fogom fel a kudarcaim, a bánataim, a félelmeim. Mindig utat mutatnak. Nélkülük nem lennék az aki. Egy helyben járnék. Nem fejlődnék. Szeretem a csendet kint, a rendet bent, magamban.  Szeretek időről időre, amikor ott az ideje, elmélyülni és ezáltal megérteni az ismeretlen vagy számomra félelmetes dolgokat. Nagy nehezen megtanultam szanálni, elengedni, nem ragaszkodni. Munkamániás és gyerekmániás vagyok. Zenemániás vagyok. Ennyi. Passz. Igazából nem tudom. Csak azt érzékelem, hogy a környezetem kellemes. Azt érzem, hogy előttem egy rét, tele lehetőségekkel. És látom, honnan jöttem, milyen kicsi és vékony, sötét ösvény vezetett ide, a lelkem mély bugyrain át. Soha nem cserélném el, amim most van. És nem bánok semmit sem. Imádom a kultúrkorzót, a városom, rengeteg csodálatos emberrel hozott össze a sors. Ma is megyek lazítani, feltöltődni, zenét hallgatni. Mert megérdemlem. 🙂  Köszönöm.

Szeretettel és baráti üdvözlettel:
Rédling Márti**
az xYz coach 🙂
a TE személyes coachod

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close