Célok és az Idő

filo26

Legközelebb:

Január 22.. Filo Café – CÉLOK és ÉN – és a rugalmas időtervezés

Nem az a lényeg, hogy mire van, vagy nincs időnk,
hanem az, hogy mit, és mennyire tartunk fontosnak.

**

Az ember célok, feladatok nélkül csak sodródik. Bár a sodródás is lehet a cél, vagy a túlélés, de ennél sokkal többre is képesek vagyunk! Sőt!

Nem kell mindig terveznünk, a spontán éberség többet segít időnként, aztán máskor pedig terveket érdemes készíteni (felkészülni nemcsak a napsütésre, de az esőre is), hogy tényleg elérjük, amire vágyunk, és azok lehessünk, akik lenni szeretnénk.

Miért olyan könnyű a rosszul megfogalmazott célkitűzések csapdájába esni?

Hol csúszhat el a vágyak megvalósítása, célla alakítása?

Ti mit gondoltok?

🙂

***

A pontos megfogalmazásban keresendő a megoldás.

Ha az én célom az, hogy valaki más, pl. a gyerekem, a párom, a főnököm, az anyám változzon meg, akkor rossz célt tűztem ki.
Ha az én célom az, hogy egy másik ember boldog legyen, nem rossz cél, de nélküle sajnos nem megy. A pokol felé vezető út is jó szándékkal van kikövezve.
Ha csak azért akarok megszerezni valamit, hogy a másik orra alá dörgölhessem,  pl. egy autót, hogy a Józsi agytubát kapjon, akkor szintén rossz úton járunk.
Vagy például: ha mondjuk a pénzt venném célnak, holott mindig arra kellene koncentrálni, mire is fordítanám azt, hova szeretnék elérni, mi is az pontosan, amire vágyom.

A vágyad, a megvalósítása, a célod egész máshogy lesz elérhető.

Ha úgy közelítjük meg, hogy ÉN mit tehetek annak érdekében, hogy ez a helyzet változzon, akkor már jó úton járunk…

Erre kell fókuszálnunk:

Hogyan tudom ÉN elérni, hogy eljussak A-ból B-be, hogy anyám ne veszekedjen velem, hogy a gyerekem időben hazajöjjön, hogy a főnököm jobban bízzon bennem, hogy a párom ösztönözzön, hogy a barátaim elfogadjanak?

A valódi kérdés az, hogy mit tehetek ÉN annak érdekében, hogy akiben bízom, biztasson, bátorítson, támogasson? Mit tudok tenni ÉN annak érdekében, hogy a MÁSIK odafigyeljen rám? Azaz ÉN mit tudok változtatni a hozzáállásomon, a kommunikációmon, a másikra való odafigyelésben, vagyis ÉN mit tudok tenni mindezért?

Ha magaman valamit megváltoztatok, például valamit máshogy csinálok, egyszer csak észreveszem, hogy körülöttem is változik a világ. Így végül is hatással vagyunk egymásra, és tudunk változtatni mások reakcióin, szemléletén, és hozzáállásán is.

Képesek vagyunk arra, hogy mások világlátásán fordítsunk, szélesítsük, de csak azt tudjuk rögzíteni saját célként, amibe valódi hitet, érzéseket, tudást, időt és energiát töltünk.

Ha elhatározzuk és megtesszük azt a bizonyos első lépést.

Az ember célok, feladatok nélkül csak sodródik. Bár a sodródás is lehet a cél, vagy a túlélés, de ennél sokkal több rejtőzik bennünk! Sőt! Egy cél megsokszorozza lelki erőnk, érzelmi tankjaink feltöltődnek, nemcsak úton tart, de megérzéseinkből ötletek születnek!

Cél és terv, mintha összeforrt volna a két szó. Pedig nem kell mindig terveznünk, a spontán éberség többet segít időnként. Leltárt, teendő listákat, terveket komoly dilemmák és nagy döntések előtt érdemes készíteni, belekalkulálni a váratlant és a várható kövekezményeket is.

Aztán később azt is elfogadni, hogy minden döntés akkor és úgy jó, ahogy hoztuk, és végül is irányban tart. Kicsit távolabbról nézve minden döntésünk szükséges ahhoz, hogy elérjük, amire vágyunk, fel kell ismernünk és tudatosítani a rutinjainkat, a visszahúzó szokásokat – hogy hosszútávon utolérhessük a lelkünk,  visszatalálhassunk önmagunkhoz és felnőhessünk álmainkhoz. Így már lépni is tudunk érdemben értük. Adjuk meg magunknak a lehetőséget, hogy azok lehessünk, akik lenni szeretnénk. Azzal, azokkal, akiket értékelünk, akik értékelnek. Hogy felnőhessünk vágyainkhoz, és megvalósíthassuk álmainkat. Hogy túléljük és belénkrögzüljenek az ÚJ szokások, amik az örömteli és eredményes, hasznos élet felé úton tartanak!

***

Filo Café – Hogyan menedzseld magad – Mártival**

scan_20160925

Coaching4You(th)

Szeretettel várlak!
06-20/450-52-88

henryford

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close