Holtsáv koktél – A Nem hatalma

szep_idezetek8

Különböző helyzetek, különböző reakciókat vált ki belőled. Néha figyeld meg, mikor agresszív vagy, nem azért történik-e veled, mert megbántottnak érzed magad, holott akár az egészet te indítottad el egy megjegyzéseddel a másik felé. Amiről mi magunk nem hisszük, hogy sértő, a másiknak mégis bántó lehet. Ha ezt a láncreakciót (ki bántott meg először kit)  nem vesszük észre, eluralkodnak felettünk az indulatok, túlreagáljuk a szituációt és a kommunikácónk kátyúba kerül.

Ugyanilyen csapda az is, amikor nem akarjuk megbántani a másikat, ezért nem merjük felvállalni véleményünk, igazunk, érzéseink.

Érdemes keresni az asszertív megoldásokat. Érdekes látni, hogy a passzív és az agresszív emberről mindenki sokat tud. De az asszertivitásról (az együttműködő hozzállásról, viselkedésről és kommunikációról szinte alig.

Fontos tehát tudatosítani magunkban, minden kommunikációs csapda kettőn múlik. Legyen ez akár a társammal, anyámmal, párommal vagy a főnökömmel.

Álljon itt egy megtörtént kommunikációs szituáció:

A férj ezzel áll elő a feleségének: – Azt hiszem, nem szeretlek már téged.
A feleség meglepődik és ezt reagálja: – Jó, akkor váljunk el.

Mikor kiderült, hogy a mögöttes szándéka az lett volna a férjnek, hogy törődj velem egy kicsit többet, de ezt a szükségletét mégsem mondta el, sőt, az érzéseit sem fogalmazta meg, így pontosan az ellenkező hatást érte el, mint amit valójában akart. Nem volt kiváncsi arra sem, hogy a felesége miért ezt válaszolta, s neki milyen érzései és szükségletei lennének.

Egy párkapcsolat nem a tanításról szól, hanem arról, hogy megtaláljam a módját, hogyan okozzak örömet a másiknak, megkérdezzem, mi az, ami zavarja és elmondjam a saját érzéseim, mit nem értek, mi az, ami zavar  és kívánságaim is! A másik nem jós! Ne essünk bele az “IGAZÁN TUDHATNÁ” csapdába! Ki kell mondani! Röviden, őszintén megfogalmazva.

Valójában az egyenes és tiszta kommunikáció akkor tűnik nagyon körülményesnek és kivitezhetetlennek, mikor nem ismerjük magunkat eléggé, milyen érzések mit okoznak bennünk, milyen hatása van a gondolatainkra és hogy mikor miért, hogyan reagálunk.

Ha megbántva (sértve) érzed magam, magamat vagy a másikat bántom?

Kinek is akarok megfelelni igazán? Miért? Lekötelezettnek érzem magam? Olyan, mint apám? Derítsd ki! A cél az egyenrangú párkapcsolat és a nyertes-nyertes kommunikáció!

Javaslat: Próbáld ki!

Két héten keresztül figyeld meg, milyen helyzetek azok, ahol valójában nemet mondanál valakinek, mert ez végre magadnak igent jelentene.

  1. Ebben a helyzetben  figyeld meg, mit érzel? Mire lenne valójában szükséged (kimondani, megtenni)?
  2. Mit szeretne igazából a másik? Mi a valódi szándék a kérésében? Mondd el, mit gondolsz.
  3. Fogalmazd igeneket is a nem mellett.
  4. Maradj nyitott! Kérdezz rá! – És te hogy vagy ezzel?
A legnehezebb az első lépés, hogy észrevegyük, milyen szerepet vállaltunk be ebben a helyzetben.

Nagyon sarkosan:

Passzív – gyermek, áldozat szerep, amikor nem kell felelősséget vállalnom, illetve hagyom magam ebbe a szerepbe belekényszeríteni.

Agresszív – szülő, amikor kioktatom, leszólom a másikat és azt a hatást keltem a másikban, hogy nem nézem ki belőle, hogy képes valamire.

Tegyük fel ezeket a kérdéseket egy-egy rosszul sikerült vita után és figyeljünk a következőkre:

  1. Sikerült-e  tényként is látnom, mi történt valójában?
  2. Elmondtam-e, milyen érzéseket kelt ez bennem?
  3. Meg tudtam-e fogalmazni valódi szükségleteimet, vagyis hogy miért mondok valamire most éppen nemet?
  4. Felismerem-e, hogy ezzel mire mondtam igent?
  5. Adtam-e válaszomban konkrét időpontot, amikor tudok igazi választ adni arra, hogy neki mikor lesz erre időm? (E ugye csak akkor, ha MOST nem érek rá, de később igen.)
  6. Megköszöntem-e a másiknak azt, ami neki vagy nekem fontos?.

Ha az ember nem figyel az érzéseire, netán elnyomja magában, vagy éppenhogy túlreagálja a helyzetet, megfosztja magát attól, hogy lássa mi az igazi probléma és mi is a megoldás. Fontos, hogy érzelmeinket, gondolatainkat, és reakcióinkat együttesen is vizsgáljuk, vagyis hogy mit és miért teszünk.

Használd az e-map-et!

Filo Café – Ha VALÓBAN beszélgetnél – a megoldásodért – Tudod, hol találsz 🙂
Online és személyes coachod:Márti**
marti0516@gmail.com
@creativemindandspirit

6fca8dd02ca16b306fb401dc075bae90

Advertisements