Amikor a tudás nem elég

Amikor a tudás nem elég az érvényesüléshez. Mi lehet ennek az oka?

Hiányzik hozzá az etikus üzleti érzék, a diplomáciai érzék, a csapatjátékos szemlélet?  Hogyan “add el” magad?  Hogyan nyerd el mások szimpátiáját? Hogyan légy vonzó személyiség?

Hányszor találkozhattál életed során ezzel a dilemmával?

"Három kincsem van, vigyázz rájuk, el ne vesszenek!
Az első a szeretet – megvéd a félelemtől. 
A második, hogy soha ne vállalj túl sokat 
– így mindig van tartalék erőd. 
A harmadik, hogy ne akarj az első lenni 
– így tehetségednek lesz ideje fejlődni és beérni." 
Agatha Christie

Egy régebbi cikkem, éppen megint aktuális, szeretettel:

Brit tudósok felfedezték, miszerint 10 emberből hat az négy. Na jó, akkor most komolyan:

🙂 Álomból valóság – új szokások kialakítása – Covey sikerkönyve nyomában:
.

1. Légy proaktív! Mindig van mit tenni! Bár van olyan, hogy először jó megkérdezni magadtól –  mire van ráhatásod? Mi nem a te dolgod? Előrelátás nélkül nincs tudatosság és felelősségvállalás. Minden tett következményeket vonz. Végig kell gondolni ezt így is.

2. Már a kezdetkor lásd a célt! Vagyis maradj céltudatos, kitartó, és higgy  magadban! Jó móka a mentális mozi – vizualizálni, elképzelni, leírni vágyaidat! Bele kell élni magad, és átgondolnod, van-e olyan fontos számodra, hogy akár képes lennél változtatni valamilyen szokásodon, vagy akár teljesen új dolgokat kipróbálni. Sose felejs el belebújni a jövő nagykabátjába! Mert játszani kell, beleállni az érzésekbe, milyen is lesz, amikor eléred a céljaid. Minden nap tegyél valamit, ami örömmel tölt el, illetve amitől megizzadsz…

3. Először a FONTOSAT! Talán a legfontosabb kérdés itt, hogy hogyan bánsz az idővel, vagy talán éppen az idő bánik el veled? A probléma része vagy-e vagy a megoldásra fókuszálsz? Meglátod-e a lehetőséget a kudarcokban? Priorizálni is kell! Delegálni, feladatokat átadni, nem mindegy kinek mit, jó ezt is átgondolni!

4. Törekedj a kölcsönös győzelemre! Ez egy más szemléletet kér, vagyis azt, hogy néha válts nézőpontot. Tudni a másik cipőjébe bújni – sokszor segíthet. Mi még? Az asszertív kommunikáció, az érzelmi intelligencia, az ÉN-üzenetek. A kölcsönös megbecsülés fontos. Magadra és a másikra való tudatos figyelés, elismerés rengeteg akadályon végigsegít. Nem is gondolná az ember, hogy egy dícséret vagy egy köszönöm szó, egy elismerő mosoly milyen ajtókat nyithat ki. A pozitív attitűd, vagyis a gondolatok, a hozzáállás elsajátítása sem hagyható figyelmen kívül.

5. Először hallgasd meg a másikat! Légy befogadó a MÁS tapasztalatokra, gondolatokra. Maradj rugalmas. Értőn figyelj a másikra. s bár nem kell egyetérteni, attól még mindenkinek igaza lehet. Értsd meg a másik helyzetét, reakcióit, testbeszédét, mozgatórugóit. Utána jössz te.

6. Teremts szinergiát. Kreatív együttműködésre, együttgondolkodásra hívd csapatodat. Építs magad köré egy egymást támogató csapatot, menj konstruktív, bízó, tudó, derűs emberek közé. Vedd körbe magad pozitív értékekkel, könyvekkel, élményekkel. Ünnepeld meg a kis sikereket. Gyűjts sikerélményeket abból is, hogy megpróbálsz valami olyat, amitől félsz. Jogod van elesni, de állj fel. Menj bele a félelmetesbe! Tedd el napi örömeidet örömbefőttként, írd le, fotózd le… Vállald az érzéseidet. Állítsd őket szolgálatodba, melyik visz előrébb, melyik hátráltat. Építs erősségeidre, gyengeségeidet kovácsold előnnyé. Légy csapattag.

7. Élezd meg a fűrészt – Megújulás. Teremts egyensúlyt. Tartsd magad mentálisan és fizikailag kondiban. Fejleszd magad fizikai, érzelmi, szellemi, lelki szinten. Légy túlélő: rugalmas, tudatos, éber és érzékeny a változásokra. Maradj mozgásban fizikailag, szellemileg. Bocsáss meg magadnak és azoknak, akik megbántottak. Nem azért mert nincs igazad, hanem mert megérdemled a nyugalmat. A harag súlyos kő, téged szabdal. Mentális n/agytakarítás: újulj meg, mielőtt kiégsz, minden nap tölts magaddal 20 percet. Ha nincs időd, akkor egy órát!!! Adj idődből, tudásodból másoknak! Adj önzetlenül. Képezd magad, tanulj, keress ingyenes forrásokat. Engedd el a múltat, tanulj a hibáidból, élj úgy a jelenben, hogy ez hat ki a jövődre. Légy alázatos a szakmáddal szemben és hálás minden nap. Maradj elköteleztett, szorgalmas, kitartó, türelmes.

***
7 habits of highly effective people by Stephen Covey

1. Be proactive
2. Begin with the end in mind
3. Put first things first
4. Think win/win
5. Seek first to understand… Then to be understood
6. Synergise
7. Sharpen the saw

+1.
A Find your voice – Találd meg önmagad
B. Inspire Others To Find Their Voices – Inspirálj másokat, hogy találják meg önmagukat

THE-8TH-HABIT-STEPHEN-COVEY

Kiváncsi vagyok, milyen kérdések merültek fel benned? Miben segíthetek én neked?

Szeretettel: Márti**

scan_20160925

Kapcsolatfejlesztés, mentál fitnessz, tiszta kommunikáció.

Hogyan menedzseld magad? A változtatni és fejlődni kívánó fiataloknak! Mindenkinek, aki ki szeretne törni a dobozból, aki akar is tenni magáért!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close