Álomtól a megvalósulásig – 7+1 új szokás

12063646_988696641202652_5991781369236823421_n

Ahhoz, hogy valóban sikeresek és hasznosak lehessünk, tanulmányoznunk kell a kemelkedően eredményes emberek SZOKÁSAIT.

Egy régebbi cikkem, de épp időszerű… fogadjátok szeretettel:

Brit tudósok felfedezték, miszerint 10 emberből hat az négy. Na jó, akkor most komolyan:

7 habits of highly effective people by Stephen Covey

Álomból valóság – új szokások kialakítása … a Covey címszavak – saját tapasztalatokkal:

.
1. Légy proaktív! Mindig van mit tenni! Bár van olyan, hogy először jó megkérdezni magadtól – mire van ráhatásod? Mi nem a te dolgod? Előrelátás nélkül nincs tudatosság és felelősségvállalás. Minden tett következményeket vonz. Végig kell gondolni ezt így is.

2. Már a kezdetkor lásd a célt! Vagyis maradj céltudatos, kitartó, és higgy magadban! Jó móka a mentális mozi – vizualizálni, elképzelni, leírni vágyaidat! Bele kell élni magad, és átgondolnod, van-e olyan fontos számodra, hogy akár képes lennél változtatni valamilyen szokásodon, vagy akár teljesen új dolgokat kipróbálni. Sose felejs el belebújni a jövő nagykabátjába! Mert játszani kell, beleállni az érzésekbe, milyen is lesz, amikor eléred a céljaid. Minden nap tegyél valamit, ami örömmel tölt el, illetve ami új és kihívás…

3. Először a FONTOSAT! Talán a legfontosabb kérdés itt, hogy hogyan bánsz az idővel vagy talán éppen az idő bánik el veled? A probléma része vagy-e vagy a megoldásra fókuszálsz? Meglátod-e a lehetőséget a kudarcokban? Priorizálni is kell! Delegálni, feladatokat átadni, nem mindegy kinek mit, jó ezt is átgondolni!

4. Törekedj a kölcsönös győzelemre! Ez egy más szemléletet kér, vagyis azt, hogy néha válts nézőpontot. A másik cipőjébe bújni – sokszor segíthet. Mi még? Az asszertív kommunikáció, az érzelmi intelligencia, az ÉN-üzenetek. A kölcsönös megbecsülés fontos. Magadra és a másikra való tudatos figyelés, elismerés rengeteg akadályon végigsegít. Nem is gondolná az ember, hogy egy dícséret vagy egy köszönöm szó, egy elismerő mosoly milyen ajtókat nyithat ki. A pozitív attitűd, vagyis a gondolatok, a hozzáállás elsajátítása sem hagyható figyelmen kívül.

5. Először hallgasd meg a másikat! Légy befogadó a MÁS tapasztalatokra, gondolatokra. Maradj rugalmas. Értőn figyelj a másikra. s bár nem kell egyetérteni, attól még mindenkinek igaza lehet. Értsd meg a másik helyzetét, reakcióit, testbeszédét, mozgatórugóit. Utána jössz te.

6. Teremts szinergiát. Kreatív együttműködésre, együttgondolkodásra hívd csapatodat. Építs magad köré egy egymást támogató csapatot, menj konstruktív, bízó, tudó, derűs emberek közé. Vedd körbe magad pozitív értékekkel, könyvekkel, élményekkel. Ünnepeld meg a kis sikereket. Gyűjts sikerélményeket abból is, hogy megpróbálsz valami olyat, amitől félsz. Jogod van elesni, de állj fel. Menj bele a félelmetesbe! Tedd el napi örömeidet örömbefőttként, írd le, fotózd le… Vállald az érzéseidet. Állítsd őket szolgálatodba, melyik visz előrébb, melyik hátráltat. Építs erősségeidre, gyengeségeidet kovácsold előnnyé. Légy csapattag.

7. Élezd meg a fűrészt – Megújulás. Teremts egyensúlyt. Tartsd magad mentálisan és fizikailag kondiban. Fejleszd magad fizikai, érzelmi, szellemi, lelki szinten. Légy túlélő: rugalmas, tudatos, éber és érzékeny a változásokra. Maradj mozgásban fizikailag, szellemileg. Bocsáss meg magadnak és azoknak, akik megbántottak. Nem azért mert nincs igazad, hanem mert megérdemled a nyugalmat. A harag súlyos kő, téged szabdal. Mentális n/agytakarítás: újulj meg, mielőtt kiégsz, minden nap tölts magaddal 20 percet. Ha nincs időd, akkor egy órát!!! Adj idődből, tudásodból másoknak! Adj önzetlenül. Képezd magad, tanulj, keress ingyenes forrásokat. Engedd el a múltat, tanulj a hibáidból, élj úgy a jelenben, hogy ez hat ki a jövődre. Légy alázatos a szakmáddal szemben és hálás minden nap. Maradj elköteleztett, szorgalmas, kitartó, türelmes. Olyan emberek közé menj, akik bíztatnak, derűsek, alkotók!

ÜNNEPELD meg a kicsiny sikereket is!

***
7 habits of highly effective people by Stephen Covey

1. Be proactive – légy előrelátó
2. Begin with the end in mind – Célra tarts!
3. Put first things first – A fontosat először!
4. Think win/win – Én is OK, te OK!
5. Seek first to understand… Then to be understood – Először hallgasd meg a másikat!
6. Synergise – Sztár5 – légy csapatjátékos!
7. Sharpen the saw – Tartsd az egyensúlyt!

+1.
A Find your voice – Találd meg a hangod: önmagad és helyed a világban
B. Inspire Others To Find Their Voices – Inspirálj másokat, hogy találják meg önmagukat és helyüket a világban

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close