Nem tudsz nemet mondani? – 8 hasznos tipp a manipuláció ellen

57555-R3L8T8D-650-1021710bright1
Nem tudsz nemet mondani? Rendszeresen azon kapod magad, hogy rávettek valamire, amit nem szeretnél megtenni? (Dőlt betűkkel saját megjegyzéseim, a szerk.)

 

Mi is a manipuláció?

Manipulációról akkor beszélünk, ha az egyik fél kihasználja a másikat, hogy a dolgok az ő céljainak megfelelően történjenek. Onnan tudhatod, hogy egy manipulátorral van dolgod, ha befolyásolás, hatalmaskodás, zsarolás hatására olyan kéréseket, elvárásokat teljesítesz, amikre legszívesebben nemet mondanál, és mindezt bűntudat kíséri.

Preston Ni, kommunikációs tréner a legújabb könyvében 8 jól használható tippet ad a manipulátorok leszerelésére.

1. Ismerd az alapvető emberi jogaidat!

Mivel a manipulátorok az alapvető jogaid megvonásával használnak ki és kontrollálnak, legfontosabb, hogy ismerd ezeket. Amíg mások jogait nem korlátozod, és kárt nem teszel, jogodban áll kiállni magadért, és megvédeni önmagad. Tudnod kell, hogy a saját életedet te irányítod, nem más. Az alapvető emberi jogaid a következők:

 • jogod van a tisztelethez – (Tiszteld magad és elnyered mások tiszteletét is!)
 • jogod van kifejezni az érzéseidet, akaratodat, (nagyon fontos!)
 • jogod van saját fontossági sorrendedet felállítani, egyéni célokat meghatározni,
 • jogod van nemet mondani bűntudat nélkül, jogod van saját véleményt formálni, – de tanuld meg, hogyan mondd el azt mások önérzetének, érzéseinek megbántása nélkül!
 • jogod van megvédeni magadat a fizikai és a lelki bántalmazástól, (Akik között élünk, lenyomatot hagynak elménben, lelkünkben, ha előre akarsz jutni, mindig keresd azon emberek társaságát, akik erősítenek és bátorítanak!)
 • jogod van a neked megfelelő életmódhoz. (Vedd észre az előtted álló lehetőségeket! Neveld a szemed, hogy meglássa azt! Keresd és találd meg a helyed!)

2. Tarts egy lépés távolságot!

A manipulátor szembetűnő tulajdonsága, hogy különböző szituációkban, különböző társaságban más és más arcát mutatja. Mindig aszerint viselkedik, hogy abból előnye származzon. Valakivel előzékeny, mással modortalan, egyik pillanatban segítőkész, a következőben agresszív. Ha ilyen emberrel találkozol, tarts tőle egy lépés távolságot, és ha teheted, kerüld a társaságát. Valószínűleg egy manipulátorral van dolgod.

3. Ne hibáztasd magad!

A manipulátor feltérképezi a gyengeségeidet, ezt kihasználva próbál rávenni olyan dolgokra, amiket nem szeretnél. Ez azonban ne okozzon lelkiismeret-furdalást számodra! A manipulatív ember ezt a negatív érzést ellened tudja fordítani. Ha úgy érzed, egy manipulátorral állsz szemben, tedd föl magadnak ezeket a kérdéseket:

 • Tisztelettel bánik velem?
 • Jogosak a velem szembeni elvárásai és követelései?
 • Jól érzem magam a kapcsolatban?

A kérdéseket megválaszolva könnyen rájössz, hogy a probléma veled van vagy a másik személlyel…

4. Kérdezz vissza!

A manipulátor jellemzően olyan dolgokat vár el tőled, amik az ő igényeihez igazodnak, nem a sajátodhoz. Ha olyan kérése van, amit nem szívesen teljesítesz, tegyél fel olyan kérdést, ami ráébreszti elvárásának jogtalanságára.

 • Ez ésszerűnek tűnik neked?
 • Szerinted ez fair velem szemben?
 • Ezt kellene tennem?
 • Kérdezed vagy mondod?
 • Tényleg ezt várod tőlem?

Ha ezeket a kérdéseket alkalmazod, tükröt tartasz a manipulátor elé. Hacsak nem klinikai eset, valószínűleg vissza fog lépni, belátja, hogy nem jogos a kérése.

5. Nyerj időt!

Ha észreveszed magadon, hogy zsarolás vagy manipulálás hatására igent mondanál egy kérésre, próbálj időt nyerni. A manipulátor általában azonnali választ vár, hiszen amíg kontroll alatt tart, nincs lehetőséged gondolkodni. Ilyen szituációban mondd azt, hogy:

 • Ezt még át kell gondolnom!

6. Tanulj meg határozottan nemet mondani!

Emlékezz az 1. pontban tanultakra, jogod van a saját életedet élni, saját céljaidat meghatározni, és bűntudat nélkül nemet mondani. Legyél diplomatikus, de határozott.

7. Vázold fel a következményeket!

Amikor a manipulátor megsérti a határaidat, nem fogadja el a nemleges válaszodat, figyelmeztesd, hogy milyen következményekkel kell szembenéznie. Fogalmazd meg és érvényesítsd is őket, ne csak fenyegetőzz!

8. Szállj szembe!

A manipuláció valójában egy hatalmi játszma: csak akkor tud valaki elnyomni, ha gyengének tűnsz. Ne válj céltáblává, szállj szembe! Ettől a legtöbb manipulátor meghátrál, hiszen nem tud befolyásolni, elveszítette fölötted a hatalmát. Ráadásul a manipulátorok gyakran bizonytalan emberek, akiket korábban valószínűleg hasonló sérelem ért, mint amit most ők maguk is elkövetnek.

(via Bright Side)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close